4/06/2011

Volta a Malanyeu

Malanyeu és una petita i accidentada vall situada a la Serra del Catllaràs. A més d'un petit nucli de cases i una església hi trobem una trentena de masies disseminades pels voltants. Passos com el Griell de Cal Pigot, el Grapissot o el Mal Pas ens ajuden a superar alguns trams complicats.Mapa Malanyeu i recorregut
 Avui hem quedat a la Fonda Anglada, a Malanyeu. L'Empar i el Dani han dormit aquí i la resta ens hi presentem sobre les nou del matí per esmorzar plegats. El Dani està molt il·lusionat en mostrar-nos aquesta ruta.


Malanyeu
Després deixem els cotxes on acaba la carretera asfaltada, davant de les Escoles. Ja des d'aquí veiem la vall de Malanyeu que ens envolta i que avui recorrerem per dalt. Comencem a caminar per la pista fins que trobem a mà dreta un rètol que diu: Camí del Graell de Pujals. Prenem aquest camí que anem seguint, marcat amb pintura groga.


Camí del Graell de Pujals
Més endavant ja trobem el rec del Graell, que ens acompanya durant una estona. Quan ja sentim el soroll de l'aigua que cau amb força, senyal que ens apropem al salt. Trobem una canal estreta de pedra, anomenada de diverses formes segons la font: Grau de les Escales, Griell de Cal Pigot o el Graell.


Griell de Cal Pigot
El lloc està molt enclotat i és humit. El primer tram té graons cavats a la pedra tosca i està equipat amb una corda; després hem de salvar un pas complicat, sobretot per als més baixets, i finalment hi trobem una escala metàl·lica. A dalt hi trobem un forat a la roca que al traspassar-lo ens permet veure un bonic salt d'aigua, el salt del Griell de Cal Pigot.


Salt del Griell de Cal Pigot

Part superior del salt del Griell de Cal Pigot
Com que som una bona colla, vint-i-cinc persones, hem tardat una bona estona en superar aquest tram. Continuem amunt, seguint les marques grogues, per damunt de la roca que hem travessat. Ara seguim pel camí, tot passant per un bosc de pins i boixos. D'entre els arbres ja podem veure Malanyeu. Trobem un petit pas, equipat de nou amb una corda per superar-lo.


Trobem una corda al camí
Poc després arribem a la Foradada. És com una finestra amb un petit balcó amb bones vistes dels cingles de la Garganta i els de Vallcebre i al fons el Puigllançada. Avui no tenim gaires bones vistes ja que el cel està encalitjat.


Arribant a la Foradada

La Foradada
Seguim pujant en progressiu ascens, ran de cinglera en direcció sud, fins que el camí canvia de rumb en direcció NE per anar a trobar el Pla de les Barraques. Des d'aquí tenim bones vistes dels cingles de la To.


Marques grogues al camí

Cingles de la To
Ara travessem una petita fageda i arribem a la Collada de la Batllia, un prat herbós amb bones vistes del Sobrepuny, on aprofitem per menjar alguna cosa, beure una mica i fer una merescuda aturada.


Collada de la Batllia
Seguim pel camí cap a dalt del Serrat de Fullerachs (1.665m), una zona ampla i herbada, ara amb vistes de les dues vessants. Poc després arribem al Portell del Porc i enfilem cap al punt més alt del nostre recorregut, el Cap de la Baga de Cabanelles (1.684m).


Arribant al Portell del Porc

Cap de la Baga de Cabanelles
Seguim el filat i les marques de PR, al qual ens hem incorporat. Ara ja iniciem el suau descens, primer pel bosc i després per la carena fins al Turó del Crisp. Des d'aquí uns pocs ens apropem a veure la bauma. S'ha d'intuir una mica el camí. És una bauma petita, però mereix la pena apropar-s'hi. Desfem el camí fins a retrobar la resta de gent.


Bauma del Crisp
Més endavant trobem un rètol que indica que Malanyeu és a 5,3km. Ara deixem per una estona el PR i seguim de nou marques grogues. Nosaltres prenem, a mà esquerra, un camí que baixa per la frondosa fageda. És agradable sentir el soroll que fan les fulles a les nostres passes. Arribem al Grapissot, un tram equipat amb un passamà.


Fageda

El Grapissot
Després enllacem amb el camí que ve de Sant Romà de la Clusa, el PR C-129. Ja són dos quarts de dues, hi ha gana i decidim que aquesta cruïlla és un bon lloc per dinar.


Flors al camí
Després prenem el PR a mà esquerra. Trobem una porta de filat i més endavant una altra. De nou una cruïlla, amb un cartell que ens indica que podem arribar a Malanyeu en 3,3km o bé en 6 km. Nosaltres prenem el llarg, seguint encara el PR i caminem pel Serrat del Mill, de principi a fi, sempre per camí ben marcat. El camí de vegades va per la vessant sud, la Solana Gran, i de vegades per la vessant nord, la Baga de Lavaiol, ja amb vistes de Sant Julià de Cerdanyola. El camí es va accidentant, amb petites grimpades i desgrimpades i de vegades s'estreta. Arribem al replà on trobem un cartell indicador: Malanyeu 4,3km.


Serra del Mill

Serra del Mill
Abandonem el PR que ens duria a Sant Julià de Cerdanyola. Ara el camí va arran de cinglera i en uns minuts arribem al Mal Pas. Seguim les marques grogues i arribem a la Creueta. És un bon mirador amb una gran creu de fusta. L'estampa és molt maca amb la creu i el Pedraforca al fons.


La Creueta
Continuem la baixada, ara per una roureda, fins arribar a una casa de nova construcció. Prenem el camí que ens du a sota del cingle de la Pona i arribem al torrent de Malanyeu. Els més atrevits decidim remullar-nos-hi els peus. L'aigua és molt freda i això ens fa sentir com nous.


Casa del Llomar
 Després passem per la casa del Llomar i ja només ens cal seguir la pista per arribar al lloc d'inici.


Gràfica de desnivell

Mapa satèl·lit

Situació: Berguedà
Punt d'inici: Malanyeu, les Escoles
Distància: 15 km.
Desnivell acumulat: 830 m.
Mapa: Catllaràs Picancel, Ed. Alpina

Track: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1592545

2 comentaris:

  1. Hola, Estanis y Eulalia
    un video chulo, original divertido y se pasa bien.

    urra!!! para los eruditos/as de la informatica.

    Conchi

    ResponElimina