6/08/2011

Pujem al Balandrau

El Balandrau és una muntanya de 2.584 metres del massís dels Pirineus, situat a la Vall de Camprodón, al nord de la comarca del Ripollès. És un cim sense dificultat tècnica i amb paisatges d'alta muntanya d'immensos prats verds.Mapa Balandrau i recorregut
 Ja feia temps que la Sara i la Gemma em deien que volien anar a caminar i em demanàvem que els preparés una excursió. La veritat és que em va resultar difícil triar-ne només una de totes les possibles caminades que hi ha. Jo volia que els agradés molt, que gaudissin de la sortida i que tinguessin ganes de tornar a sortir. Vaig decidir-me per una caminada d'alta muntanya, ara que fa millor temps, però que a l'hora no fos molt difícil.


Creu de Fusta
Tenia un bon record de la pujada al Balandrau, per la vessant sud, que vam fer amb raquetes al mes de febrer de l'any passat. Llavors no va ser difícil, tot i que sí força cansat pel progressiu desnivell i perquè caminar amb raquetes cansa força. Però aquell paisatge i les increïbles vistes em van impressionar.


Cercat per al bestiar
Ara tenía ganes de tornar-hi en una època diferent i veure el paisatge tot verd. Avui també m'ha impressionat. Ens acompanyen també el Jose, la Núria i la Dana, una preciosa border collie, i l'Eli.


Camins herbats
Vull afegir, com he vist en d'altres ressenyes, que per fer aquesta excursió és imprescindible dur mapa i brúixola o bé GPS, ja que no sempre hi ha camí marcat i quan baixa la boira es pot perdre totalment la visibilitat.
Comencem l'excursió a la Creu de Fusta, a 1.580 mts. d'alçada. La creu no és exactament on la marca el mapa de l'editorial Alpina sinó més avall. S'hi arriba prenent la pista forestal que comença al finalitzar el poble de Tregurà de Dalt. Podríem haver seguit la pista durant uns kilòmetres més i haver estalviat en distància i desnivell, però no ho hem fet. Aquí la vam començar el dia que dúiem les raquetes perquè la neu no ens va permetre avançar més amb els vehicles i aquí la comencem avui.


Abeurador
Tot i que en alguns trams seguirem la pista, ara de principi enfilem amunt pels prats, tot fent drecera, en fort ascens. Passem per una tanca de fusta i pel costat d'un cercat pel bestiar. Com que el trajecte és bastant recte sembla que a l'inici de l'excursió ja veiem el cim però encara no es veu.
Després de caminar una bona estona trobem un trencant a mà dreta amb un indicador que diu Fontlleters i el seguim. A l'arribar a la collada del Morro hi trobem un petit estany. Fa estona que caminem i decidim fer una parada per menjar i beure.


Petit estany amb el cim del Castell dels Moros
Ara ja sí que veiem, al fons, els Tres Pics i el Balandrau.
Durant força estona sentim el soroll de les marmotes i, de tant en tant, aconseguim veure'n alguna de lluny i també fotografiar-la. Ara el camí planeja i a poc menus d'un kilòmetre de l'estany en trobem un altre i arribem a la collada de Fontlletera.


Estany amb el Balandrau al fons
Seguim caminant fins al coll dels Tres Pics, ara en progressiu ascens. En alguns trams el camí l'hem trobat força malmès. Un cop arribem al coll, on ja apreta el fred, enfilem a mà esquerra però tot esquivant els cims dels Tres Pics.


Arribant al cim del Balandrau
Anem seguint les fites i per fi el darrer ascens. Ja veiem el vèrtex geodèsic i sembla que una força ens empeny a fer el darrer esforç. Arribem al cim del Balandrau, a 2.584 metres i ara fem les fotos de rigor.


Cim del Balandrau
Ens hauría agradat tornar per un altre camí però els núvols amenaçadors i les primeres gotes de pluja ens fan decidir retornar pel mateix camí. Durant el camí de tornada veiem, de lluny, alguns isards.


Retorn

Flors al camí
 Volem agraïr a la Núria i al Jose la cessió d'algunes fotos.


Situació: Vall de Camprodón, Ripollès
Lloc d'inici: Tregura de Dalt
Distància: 15 km
Desnivell acumulat: 1.100 m
Mapa: Puigmal, ed. Alpina

Track: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1738663


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada