1/28/2012

Estanys del Carlit amb raquetes de neu

Aquest cap de setmana hem anat a fer una excursió amb raquetes de neu pel llac de les Bulloses i els seus voltants, considerat un espai natural, a la Cerdanya francesa. L'accés en vehicle és controlat durant tot l'any per tal de preservar l'entorn però tot i així és un lloc concorregut, segurament per la bellesa del paisatge i la proximitat del Carlit. A l'hivern no es pot arribar en cotxe fins al llac, l'hem d'aparcar al Pla des Avellans, i llavors arribar fins el llac de les Bulloses i el refugi ja és tota una excursió. Un vegada al llac hi ha un munt de recorreguts per triar i nosaltres hem decidit apropar-nos als estanys del Carlit, gelats en aquesta època de l'any. Pel retorn al Pla dels Avellans també hi ha diverses opcions i nosaltres hem pres la de baixar per la mateixa carretera, avui amb neu, i que ofereix un bonic entorn.

Mapa Les Bulloses i recorregut
Deixem el cotxe al Pla dels Avellans, a la carretera D60, ja que a l'hivern la barrera és tancada aquí i ja no és possible l'accés amb vehicle. Hi ha poca neu però està força gelada així que ja ens posem les raquetes. Tornem per la carretera que hem vingut i prenem el camí que surt a la dreta, creuem el riu, avui glaçat, i ens dirigim al peu del telecadira dels Avellans. A la dreta trobem un rètol de fusta que ens indica el camí: Coll del Pam, Llac de les Bulloses. Anem seguint marques grogues.


Espai Natural de les Bulloses
El camí va en progressiu ascens per dins del bosc. Trobem un altre rètol: GR-10 Llac de les Bulloses. Després de dues hores caminant arribem a l'estany de la Pradella, també glaçat, i aprofitem l'esplanada que hi ha al costat del refugi lliure per fer una parada i dinar. Seguim pel mateix camí i trobem un altre rètol: Bucle de la Pradella. Més endavant un altre que diu: Llac de la Bullosa 30 minuts. Seguim fins arribar al Pla de les Bones Hores des d'on ja veiem el llac de la Bullosa. Arribem fins la presa i ja ens treiem les raquetes perquè no hi ha neu. La creuem, fem les fotos del llac amb els cims dels Peric al fons i ens dirigim al xalet-refugi de les Bulloses on fem nit.


Arribant al Pla de les Bones Hores

Llac de Les Bulloses
El refugi és força acollidor. Ens han acomodat en una habitació doble i una de quatre persones, amb estufa elèctrica. El sopar, a les 7 de la tarda, el trobem normalet: puré de verdures, pollastre amb suc i mousse. I en el menjador, on hi sopem unes 40 persones, només se senten els crits i les rises d'una noia francesa que trenquen la tranquil·litat del lloc. Després de sopar fem una partida de scrabble i cap a les deu el responsable del refugi ens diu que ja va sent hora d'anar a dormir.


Estany del Viver
Diumenge anem fins els estanys del Carlit. Sortint del refugi anem a creuar la presa del llac de la Bullosa i passem per davant de l'Hotel Les Bones Hores, que deixem a la dreta. Hi trobem un gran rètol indicador: Els llacs del massís del Carlit. Ens indiquen les possibles rutes: Pic del Carlit 3h 30min. Bucle dels estanys del Carlit, variant 9 llacs: 2h 30min. variant 12 llacs: 5h.


Estanys del Carlit
El camí va pel bosc, en ascens, i després d'una hora caminant arribem a l'estany de Viver, també gelat tot i que no sembla que el gel tingui gaire gruix. Seguim el camí, fins l'estany de les Dougnes, a uns 2.230 mts. Des d'aquí són impressionants les vistes tant cap als Puig Peric com cap al carismàtic Carlit i també cap a la vessant sud dels Pirineus. Sobretot avui que el dia és clar i el cel no pot ser més blau. ´

El cim del Carlit al fons
Bucle dels estanys del Carlit
Teníem pensat fer una excursió circular però en David suggereix tornar pel mateix camí ja que el paisatge és més maco i així tindrem la visió des d'un altre punt de mira. Sense pensar-ho més tornem per on hem vingut.

Estany de Dugnes
Els Puig Peric al fons
Arribem al refugi per recollir les coses de dormir, que ens han permès guardar al menjador durant l'excursió del matí. Aprofitem per fer un descans i un cafè i ja iniciem el camí de tornada. Com que a la carretera hi ha força neu decidim tornar per aquí. En algun tram ombrívol inclús ens hem de tornar a posar les raquetes perquè el terra és gelat. Caminem uns 4,5 kms de carretera fins arribar al punt on vam aparcar els cotxes.


Estanys del Carlit amb raquetes from Estanislao Oliver on Vimeo.

Punt d'inici: Pla dels Avellans (hi arribem per la carretera D60 que prenem en una rotonda abans d'arribar a Mont-Louis
Distància: 18,6 kms.
Desnivell acumulat: 686 en ascens, 890 en descens
Mapa: Cerdanya ed. Alpina 1:50.000

Track: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2433146

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada