7/31/2012

Gra de Fajol

"Desde'l puig de Coma armada, s'domina tota la Conca del Ter, desde son naixement fins â Camprodon. A Set Casas comensan los boscos de pins y abets. Es país molt trencat y escabrós. Teniam al devant las cingleras graníticas de Gra de Fajol; es un puig molt alt, (2700mts) blanquissim per sa abundancia de rocas de quartz; té la forma d'un grâ de fajol. Més allà, lo coll de la Marrana que divideix la conca del Ter ab la de Fresser."
També en aquesta ocasió ens ha agradat com l'escriptor Carles Bosc de la Trinxeria descriu el paisatge que avui ens ocupa. Un cim poc conegut en comparació amb els veïns Bastiments i de la Dona, però que nosaltres teníem moltes ganes de fer: el Gra de Fajol, i en Julián s'ha engrescat a fer-nos la proposta.

Mapa Gra de Fajo i recorregut
L'excursió la iniciem en la darrera corba de la carretera que puja de Setcases a l'estació d'esquí Vallter 2000. Ens costa trobar un forat per aparcar el cotxe perquè n'hi ha un munt. Després veurem que la major part de la gent van a pujar el Bastiments per la ruta clàssica. Nosaltres comencem a caminar en el darrer revolt, on hi ha un rètol: Ulldeter, i prenem el camí que puja a l'esquerra.

Bosc d'abets i el Gra de Fajol
Pocs minuts després deixem el camí que fa tothom, girem a l'esquerra i creuem el torrent. Seguim pujant per una pista d'esquí, avui ja sense mica de neu però amb els canons com a referència. Quan arribem al canó número 11 girem a l'esquerra i comencem a pujar per la tartera. La pujada és molt directa i costa de caminar per les grans pedres, que de vegades es mouen a les nostres passes, per grans que siguin.

Pujant per la tartera cap al Gra de Fajol
El camí en alguns trams és tan vertical que alguns optem per caminar ajudant-nos de les dues mans, procurant no anar seguits un darrer de l'altre per no tirar-nos pedres. Tot i així és més entretingut que no pas perillós, o al menys així ens ho sembla a nosaltres.

Pujant cap al Gra de Fajol petit
Aviat guanyem alçada i tenim una bona perspectiva de la vall. A poc d'arribar sota el cim caminem paral·lels a la canal de la mort del Godall, curiós nom per aquest indret.

Vista de la Vall des de la pujada al Gra de Fajol petit
Després d'un darrer esforç arribem al cim del Gra de Fajo Petit, a 2.563 metres, coronat per una creu. Des d'aquí són increïbles les vistes sobre tot el circ d'Ulldeter i també el cim gran del Gra de Fajol.

Arribant al Gra de Fajol Petit
Per anar-hi carenejem, primer baixant fins al coll, a 2.485 mts, i després pujant. Les vistes sobre la vessant nordest on tot és tartera són impressionants i més tard trobarem gent que han pujat per aquesta paret encordats.

Gra de Fajol

Carenant cap al Gra de Fajol
El camí que nosaltres fem no és totalment aeri ja que va uns metres més avall de la carena i està una mica més protegit. Quan ens apropem al cim el color canvia, ara tot es torna blanc, pel color del quars, i en pocs minuts arribem al cim del Gra de Fajol de Dalt.

Arribant al Gra de Fajol de Dalt

Cim del Gra de Fajol
El cim és coronat amb una placa i un piolet. Ens fem la foto de grup i comencem a baixar ja que aquí la temperatura ha baixat força. Caminem en sentit contrari d'on hem vingut i anem descendint cap al Coll de la Marrana, per un camí ben marcat.

Baixant del Gra de Fajol cap al Coll de la Marrana
A l'arribar al Coll hi ha una cruïlla de camins marcada amb rètol de Senders de la Vall de Camprodon: a l'esquerra cap a Núria i a la dreta cap a Ulldeter pel GR-11. Nosaltres girem a la dreta i anem seguint el camí, tot i que en alguns trams ens saltem les marques perquè hi ha bifurcacions i ja veiem el nostre proper objectiu: el refugi d'Ulldeter.

Baixant del Coll de la Marrana, pel GR-11
El camí passa per prats, amb algun rierol i flors d'altura i el Gra de Fajol, imponent, sempre a la nostra dreta.
Passat el refugi creuem el torrent per un petit pont de fusta arran de terra.

Pont de fusta al GR-11
Un rètol ens indica que som al GR-11. Seguim baixant per un corriol vora el torrent, fins que anem a trobar el camí per on hem iniciat l'excursió i aviat arribem a la carretera. Ha estat un ascensió curta, entretinguda, original i amb unes increïbles vistes que la fan molt recomanable.




Gra de Fajol from Estanislao Oliver on Vimeo.

Lloc d'inici: Última corba de la carretera de Setcases a Vallter 2000
Distància: 5,9 kms.
Desnivell acumulat: 700 mts.
Mapa: Puigmal-Vall de Núria-Ulldeter, Ed. Alpina 1:25.000


Track: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2944920


2 comentaris:

  1. Super ben documentada.
    L'apunto a la llista de sortides pendents.

    ResponElimina
  2. Ens alegrem que t'agradi i t'agraïm el comentari. Segur que l'excursió t'agrada, el Gra de Fajol té quelcom d'especial.
    Salutacions.

    ResponElimina