11/02/2011

Castell de Montgrí i ermita de Santa Caterina

Avui hem tornat a fer una excursió d'aquelles que tant ens agrada i que no ens cansaríem mai de tornar a fer. Hem anat al castell de Montgrí, a la muntanya d'Ullà, al cim del Montplà i a l'ermita de Santa Caterina. Una curta i bonica excursió circular que hem iniciat a Torroella de Montgrí.


Mapa massís del Montgrí i recorregut
 Pensem que la millor època per fer-la és entrada la tardor, a l'hivern o a la primavera, ja que no hi ha cap arbre que faci ombra al camí.
Des del passat 21 de maig de 2010 el Massís del Montgrí ha passat a tenir la consideració de Parc Natural. Per sort aquest espai disposa avui d'una normativa específica de protecció. Però que es dugui a terme ja és cosa de tots.


Camí cap al castell de Montgrí
L'excursió la comencem al mateix poble de Torroella de Montgrí, en el darrer carrer als peus de la muntanya, que avui és el carrer de les Dunes. Potser serà per poc temps ja que estan construint més carrers on fins ara hi havia camps. Hi ha un rètol indicador de que comença el camí cap al castell i el prenem, amb marques vermelles i blanques, del GR. Diu el rètol que per arribar al castell es tarden 43 minuts. Quina exactitud!


Camps de Conreu al Baix Empordà
Poc després el camí gira a la dreta però nosaltres prenem el que segueix recte amunt. No és el GR però ens estalviem un bon tros. És el camí de Santa Caterina que va a trobar-se de nou amb el GR a l'alçada de la primera de les tres capelles que trobem abans del coll.


Capella

Camí cap al coll de la Creu
Seguim amunt i trobem una segona capella i poc després la tercera. Anem seguint el camí fins que arribem al Coll de la Creu o de Santa Caterina, amb una creu de ferro sobre un pedestal de pedra. Com que el nostre primer objetiu és la muntanya d'Ullà i en concret el cim del Puig Anill (el mapa de l'ICC l'anomena Puig Rodó), girem cap a l'esquerra en aquesta cruïlla de quatre camins. Ens trobem un camí pedregós que de vegades es perd, però com que el dia és clar i veiem en tot moment el cim no ens suposa cap problema.

Coll de la Creu o de Santa Caterina
Muntanya d'Ullà
Arribem a un primer turó i després el camí baixa per tornar a pujar fins el cim, coronat per vèrtex geodèsic. Som a 308 metres d'altitud, lleugerament per sobre del Montgrí. Ja des d'aquí les vistes són increïbles: els Pirineus allà a la llunyania i al peu de la muntanya el poble d'Ullà.

Vèrtex geodèsic al Puig Anill

Castell de Montgrí des de la muntanya d'Ullà
Tornem a la creu pel mateix camí, fins al coll. Ara prenem el camí oposat del que venim i que ens du al castell. El camí va pujant fent ziga-zages, de vegades amb vàries alternatives però tots van al mateix lloc. Sovint hi trobes gent pujant i baixant, adults, nens, gossos. Ens trobem una nena que ja va de tornada i ens diu que el castell ens agradarà molt. Li preguntem perquè i ens diu que les vistes des de dalt són increïbles. Arribem al castell de Montgrí, una fortalesa inacabada que ha estat restaurat amb encert.

Camí del castell de Montgrí i la muntanya d'Ullà


 Sorprèn que només hi han els murs exteriors coronats per merlets amb les quatre torres cilíndriques, perquè mai van construir l'interior del castell. Per una de les torres, mitjançant una escala de cargol, es pot accedir a la part superior i recórrer el seu perímetre.

Torre del castell de Montgrí

Pati del castell de Montgrí
Les vistes són increïbles des de les quatre torres, sobretot si el dia és clar i ventós: el mar, les illes Medes, el Ter, els arrossars de Pals, Torroella de Montgrí, l'Estartit, el massís del Montgrí, l'Escala i el golf de Roses, l'ermita de Santa Caterina i a la llunyania cap a un costat les Gavarres i cap a l'altra els Pirineus.

El Ter i les Gavarres al fons
És un castell petit, bonic, situat al damunt del cim de la muntanya del Castell o del Montgrí (302 m.), que harmonitza amb l'entorn perquè el color grisós de les seves parets es confon amb la muntanya calcària que l'envolta.

Castell de Montgrí
Després de visitar les ruïnes del castell, sortim per la porta principal i girem a l'esquerra. Trenquem de nou a l'esquerra fins a la part del darrera del castell. Aquí prenem en direcció NNE el camí que baixa, amb marques de GR. Aquest és el tram més complicat de l'excursió, més aeri i amb més pendent. Arribem al coll de'n Garrigars i ascendim fins el cim del Montplà (317 m.). Avui no hi ha bandera, només queda l'asta en la que no oneja res.

Muntanya de Montgrí

Caminant pel Montgrí amb el golf de Roses al fons
Seguim fins arribar al Puig Rodó i ja girem a l'esquerra en clar descens, deixant a la dreta una estructura metàl·lica, la Casa Forestal, que fa de torre de guaita del vigilant contra incendis. Una vegada arribem al coll tornem a girar a l'esquerra i prenem el corriol de Santa Caterina (amb marques blanques i verdes de Sender Local), fins arribar a l'ermita del mateix nom, situada a la capçalera de la vall.

Ermita de Santa Caterina
Si les muntanyes d'Ullà i del Montgrí són força pedregoses i amb poca vegetació, la vessant septentrional té pocs arbres des que un foc l'any 2004 va cremar i destruir una bona part d'aquesta vall. Ens alegrat en aquesta passejada veure que estan creixent els pins i oliveres que fa pocs anys van ser plantats. Al principi creixien dins d'un tub de plàstic que els protegia i ara ja quasi tenen un metre d'alçada. Potser d'aquí a uns anys el bosc tornarà a envoltar l'ermita.

Sender Local a la vall de Santa Caterina
A l'ermita hi ha servei de bar, barbacoa, lloguer de menjador i un agradable espai que l'envolta per poder passar-hi el dia. Nosaltres seguim el nostre camí que, deixant l'ermita a l'esquerra, va novament en direcció al coll de la Creu i està marcat amb un rètol que diu: Coll de la Creu 15 min, Castell 30 min, Torroella de Montgrí 43 min.

Ara, ja a la Creu, només ens resta desfer el camí fins a Torroella de Montgrí. Al baixar distingim clarament alguns pins que van cremar-se a l'incendi i que ara estan brotant en la seva part superior, fruit de la regeneració natural.
Lloc d'inici: Torroella de Montgrí, Baix Empordà
Distància: 8,5 kms.
Desnivell acumulat: 535 metres
Mapa: ICC 10:000
Enllaços d'interès: http://www.ermitadesantacaterina.org/index.php?/cat/Entorn/El-Massis-del-Montgri/El-Castell-del-Montgri

Track: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1595618

2 comentaris:

  1. Hola. He fet avui de bon matí aquesta vostra caminada, feia molt de temps que hi volia pujar. Ha estat genial. Moltes gràcies. Ivette.

    ResponElimina
  2. Gràcies Ivette pel teu comentari. Debia ser una bona idea fer-la de bon matí ja que és una excursió sense ombres, sobretot des de l'incendi.
    Salutacions

    ResponElimina